Postat în 25 aprilie 2025 în Despre Floria, General, Floria de Andreea Floria
La prima vedere, sa faci o coronita din flori este un lucru foarte simplu: atasezi niste flori frumoase de un suport rotund si gata! Partea dificila o constientizezi, insa, abia cand iti dai seama ca ai multe, foarte multe optiuni de luat in calcul: cum alegi suportul potrivit, dar si ce tip de flori sau materiale pot fi folosite.
Vom detalia aici tot ce trebuie sa stii despre cum sa faci o coronita de flori, in asa fel incat sa faci cele mai bune alegeri atunci cand incepi un astfel de proiect creativ. Fii gata sa-ti dai frau liber imaginatiei si sa te relaxezi cateva ore in compania florilor!
Absolvirile nu sunt singurele ocazii cand se poate purta o coronita din flori de pus pe cap! Exista multe alte ocazii la care tu sau fetita ta puteti purta un astfel de accesoriu:
Coronita premianti orhidee
Pregatirea si realizarea unei coronite de flori reusite nu se poate face fara materialele potrivite. Iata mai jos ce sa ai in vedere:
Intr-o coronita de flori poti include atat flori proaspete, cat si flori uscate. Opteaza pentru flori de sezon precum crizanteme albe sau galbene, pentru o coronita de Sanziene. Pentru coronitele de vara pentru premianti, de la sfarsitul scolii, alege flori gingase de Dendrobium, orhidee albe, miniroze sau frezii roz.
Coronita pentru printese
Pentru suportul pentru coronita, poti folosi diferite tipuri de materiale: sarma florala, spuma sau burete pentru flori taiate, muschi sau paie. Suporturile din spuma sunt accesibile si disponibile intr-o varietate de marimi si forme, dar au dezavantajul ca, daca nu acoperi bine fiecare portiune de spuma, aspectul coronitei poate avea de suferit. De asemenea, pe spuma e posibil sa intampini dificultati daca folosesti lipici (unele tipuri de lipici nu adera bine pe suprafata acesteia, altele o pot topi).
Ca sa eviti astfel de probleme poti infasura baza cu funda sau cu muschi si sa fixezi totul cu ace. Pentru a lega cu usurinta florile si verdeata, poti folosi un suport de sarma flexibila. Ramurile subtiri si usor de indoit, precum cele de salcie sau vita de vie, sunt ideale mai ales pentru coronite cu aspect rustic.
Coronita „Merite deosebite”
O coronita din flori cu adevarat spectaculoasa trebuie sa includa neaparat o funda! Cele din bumbac si hartie sunt potrivite daca nu ai prea multa experienta in realizarea unei coronite. Fundele din catifea dau coronitei un aer traditional si sofisticat, in timp ce fundele din rafie, mai naturale si lipsite de pretentii, sunt ideale pentru serbari de vara.
Funda din celofan colorat are un aer festiv, iar cele din dantela, satin sau organza sunt potrivite pentru o nunta sau botez. Poti alege funde mai mari, cu mai multe bucle sau cu detalii decorative. Culorile trebuie sa completeza florile si tema – de pilda, alb, roz etc. pentru coronite delicate cu miniroze, sau rosu si verde pentru coronitele decorative folosite la Craciun.
Pentru coronite florale reusite vei avea nevoie si de alte materiale: verdeata, elemente decorative (panglici, perle, cristale, figurine mici etc.), foarfeci pentru taiat, lipici fierbinte sau pistol de lipit pentru a fixa elemente mai grele sau a adauga detaliile.
Alege florile si verdeata potrivite cu tema evenimentului – de exemplu, floarea soarelui pentru vara. Hidrateaza florile cu cel putin 24 de ore inainte de a incepe si taie tulpinile la o lungime de aproximativ 5-7 cm. Poti folosi si fiole speciale, care se fixeaza in suportul coronitei si asigura tulpinii umiditatea necesara.
Suportul din sarma florala este ideal atunci cand lucrezi cu materiale usoare, precum florile uscate sau salcia capreasca (Salix caprea). Acestea sunt disponibile atat ca baze din sarma cu un singur inel, cat si cu doua sau trei inele, ideale daca vrei sa creezi coronite decorative pline, voluminoase.
Formeaza un cerc din sarma florala aleasa, la dimensiunea dorita pentru coronita. Infasoara apoi capetele sarmei una in jurul celeilalte, pentru a crea o baza sigura. Daca folosesti o baza prefabricata, asigura-te ca are dimensiunea potrivita.
Florile se fixeaza pe suportul din sarma cu sarma florala, iar petalele sau frunzele de sine statatoare pot fi atasate cu lipici de materialele naturale din componenta coronitei.
Pentru a completa aspectul coronitei, poti folosi diferite detalii sau accesorii decorative. De exemplu, fructele uscate (mere, lamai, rodii), stelutele de anason, conurile de brad, betisoarele de scortisoara sau bacele (fructele mici si colorate ale anumitor arbusti), sunt specifice coronitelor decorative de iarna.
Ca sa pastrezi coronita de sfarsit de an scolar sau alt eveniment in stare cat mai buna timp indelungat, foloseste fiolele care se fixeaza in suport si asigura plantelor umiditatea de care au nevoie. Un alt truc este sa pulverizezi suprafata florilor si verdeata cu apa rece, de 1-2 ori pe zi, mai ales daca vremea este calda si uscata.
Pastreaza coronita intr-un loc racoros si umed, de preferat intr-o cutie inchisa. Evita sa o expui la soare sau la caldura cand nu o porti! Poti folosi un uscator de par setat pe aer rece si viteza mica, pentru a sufla praful de pe flori. Speram ca-ti vor fi de folos sfaturile noastre! Ca sa-ti stimulam imaginatia, te invitam sa vizualizezi pe pagina dedicata imagini cu exemple de coronite din flori pe care le poti gasi la Floria!
Articol scris de Andreea Floria.