Postat în 2 decembrie 2024 în Despre Floria, General, Despre flori, Floria, Ingrijire de Andreea Floria
„Din stepa nord-americana, direct in topul preferintelor designerilor florali„, asa am putea formula titlul unei stiri de ultima ora despre Lisianthus, o floare care imprumuta in egala masura eleganta trandafirului si gingasia macului. Poate ca ai intalnit sub alte denumiri aceasta planta al carei farmec irezistibil o face sa fie frecvent intalnita in aranjamentele florale: Eustoma grandiflorum, Gentiana de prerie, Clopotelul de Texas, Trandafirul salbatic, Lira de San Pedro. Din randurile de mai jos vei afla care sunt secretele pentru care e preferata si mai multe despre cum sa ingrijesti si sa inmultesti floarea de Lisianthus.
Lisianthus, una dintre cele mai versatile si mai rezistente flori, face parte din genulEustoma, familia Gentianaceae(familia gentianelor). Cu petalele sale delicate, un Lisianthus alb, roz sau mov este preferat ca planta ornamentala, dar si des intalnit in multe buchete de flori elegante.
Este originara din zonele calde ale Statelor Unite, Mexic, Caraibe si din partea de nord a Americii de Sud. Desi initial o floare salbatica, a devenit floarea frumoasa pe care o stim azi prin cultivare si hibridizare. Inflorescenta ei ne duce cu gandul la trandafiri, dar are o tija delicata, nu lemnoasa, iar florile se pastreaza aspectul timp indelungat.
Denumirea de Lisianthus este de fapt o traducere aproximativa din greaca, ce provine de la cuvintele „lysos”, ce inseamna neted, iar „anthos” floare. In acelasi timp, „Eustoma” face referire la prefixul grecesc „eu” si cuvantul „stóma”, adica o trimitere la „buze frumoase” sau modul elegant si gentil in care se deschid petalele acestei flori delicate.
Florile de Lisianthus, in forma de clopot, pot sa aiba fie un singur rand de petale mari, catifelate si ciufulite, iar in acest caz seamana mai mult cu lalelele sau macii. In cazul in care are doua sau mai multe randuri de petale, se aseamana mai mult cu trandafirii sau bujorii. Desi varietatea in care o regasim este bogata, exista de fapt doar doua specii principale de Eustoma: Eustoma exaltatum si Eustoma russelianum.
Gama cromatica a gentianelor este extrem de variata, pornind de la alb, galben, roz si rosu pana la albastru, violet si chiar verde. Florile pot fi unicolore sau bicolore, cu marginile dantelate ale petalelor colorate in tonuri de mov intens sau roz delicat. Din buchetele de flori de Lisianthus in combinatii de culori, albul este intotdeauna nelipsit. Frunzele au o nuanta intunecata de verde si sunt suculente.
Florile de Lisianthus alb fac parte din specia Eustoma russelianum, iar aspectul bogat al inflorescentei face ca acestea sa fie perfecte pentru multe buchete de mireasa sau alte combinatii florale elegant. La fel cu toate florile in culori de roz sau mov inchis, gentianele de acest fel cresc in apropierea cursurilor de ape.
La fel cu gentianele albe, si florile de Lisianthus roz sunt regasite in apropierea raurilor, dar inmultirea lor naturala a fost stopata datorita smulgerii in exces de catre oameni.
Florile de Lisianthus mov deschis, asemanatoare unor gentiane delicate sub forma de lalea, sunt cdle care apartin speciei Exaltatum si pot fi regasite crescand in pajisti uscate si preerii.
In functie de specie, plantele poate ajunge pana la optzeci de centimetri sau chiar un metru inaltime, iar corola inflorita are un diametru de aproximativ opt centimetri. Pentru cultivarea in ghivece sunt preferate varietatile mai scunde.
Se spune despre Lisianthus ca este o planta prea pretentioasa, dar acest lucru nu este chiar adevarat. E drept ca are nevoie de anumite conditii specifice pe care le vom detalia mai jos, insa florile taiate pot rezista in vaza pana la doua saptamani si chiar mai mult de atat.
Florile de Lisianthus pot fi cultivate atat in sera sau in ghiveci, cat si in gradina, dar nu vor prospera daca nu le asiguri suficienta lumina solara cel putin cateva ore pe zi. Cu toate acestea, caldura intensa, peste 24 de grade Celsius, si prelungita nu le este pe plac, temperatura optima variind intre 15 si 18 grade Celsius.
Ca sa te bucuri cat mai mult timp de superbele buchete de Lisianthus, nu uita sa indepartezi toate frunzele care intra sub apa cand le pui in vaza si sa tai oblic tija la baza pentru a mari suprafata prin care absoarbe apa. Pastreaza florile taiate la temperatura camerei.
Daca vrei sa cultivi Lisianthus in apartament, ai grija sa alegi soiurile adecvate cresterii in ghiveci, care au un numar mai mare de flori: „El Paso”, „Lisa”, „Florida”, „Forever”. Pentru producerea florilor care urmeaza sa fie taiate se aleg soiuri precum „Tornado”, „Cinderella”, „Super Magic”.
Eustoma cultivata in ghiveci poate inflori tot timpul anului, iar in gradina infloreste din iunie pana in septembrie. Poti ajuta floarea inca de cand ii apare a doua pereche de frunzulite, tratand saptamanal solul cu fertilizator cu potasiu in perioada de inflorire (nu folosi totusi ingrasamant mai mult de cateva saptamani pe an). Ca sa creasca frumos, cu multe ramificatii, primavara planta trebuie „ciupita” (varful de crestere trebuie indepartat dintr-o miscare). Daca ai cultivat-o in gradina si a crescut prea inalta, sprijin-o cu araci sau alte suporturi decorative.
Planta prefera solul cu pH neutru, cu valorile cuprinse intre 6,5 si 7, format dintr-un amestec de pamant de frunze, turba rosie si nisip, care usureaza drenarea apei. Lisianthus nu suporta seceta, dar nu se simte bine nici cu radacinile inmuiate in apa stagnanta. Ud-o abundent, regulat si nu lasa niciodata pamantul sa se usuce intre udari.
Cel mai usor este sa achizitionezi rasaduri de Eustoma, dar daca vrei sa sadesti seminte, pregateste-te sa astepti destul de mult pana cand te vei bucura de spectacolul florilor sale. Unele specii infloresc chiar foarte tarziu, dupa mai mult de un an de la plantarea semintelor.
Finalul primaverii si inceputul verii este perioada propice pentru inmultirea plantei Eustoma prin butasi. Poti preleva butasii la dimensiunea de 10-15 centimetri, cu aproximativ 3 perechi de frunze. Inradacinarea se face intr-un sol obtinut din părti egale de turba fibroasa si perlit (un produs horticol care mentine umiditatea in sol), la o temperatura intre 20 si 24 de grade Celsius, timp de patruzeci pana la cincizeci de zile.
Semintele acestei plante sunt foarte mici si delicate, de aceea trebuie sa le manevrezi cu multa atentie. Le poti obtine fie din comert, fie din florile pastrate special pentru inmultire, pe care le-ai depozitat intr-un loc uscat pana in februarie-martie. Pregateste pentru semintele de Eustoma un sol cu pH neutru, pentru ca nu vor germina intr-unul acid. Daca este nevoie, corecteaza solul acid cu piatra de var.
Imprastie uniform semintele pe pămant, intr-o cutie sau intr-o ladita, dar nu le ingropa. Apasa-le usor cu degetul pentru a forma un contact mai bun cu solul, apoi uda-le cu jet fin de apa. Daca e cazul (adica daca animalutele tale de companie sunt prea curioase) acopera vasul cu o folie transparenta de plastic, apoi asaza-l la lumina, intr-o zona ferita de curenti de aer, cu o temperatura de circa 22-25 de grade Celsius si nu uita sa-l aerisesti regulat.
Dupa aproape doua luni, semintele vor germina. Cand apar primele doua perechi de frunze poti transplanta planta intr-un ghiveci larg si putin adanc, cu diametrul de 8-10 centimetri. Temperatura la care trebuie tinuti lastarii scade putin pana in jurul valorii de 16-18 grade. Dupa aproximativ trei saptamani de la replantarea in ghiveci poti muta rasadurile in gradina, intr-un loc insorit, avand grija sa nu le deranjezi radacinile.
Daca vrei sa oferi floarea Lisianthus cuiva drag, e bine sa stii si ce semnificatii ii sunt asociate. Datorita capacitatii sale de rezistenta si crestere in conditii dificile de stepa si de a-si pastra totusi delicatetea, florii de Lisianthus ii sunt asociate virtuti precum rezistenta, eleganta, pace, calm si incredere. Astfel, florile albe sugereaza liniste si inocenta, cele roz pasiune, cele mov sunt un simbol al succesului. Florile in tonuri reci, verzi sau albastre, pot semnifica serenitate iar cele delicate de roz, rafinament, recunostinta si apreciere.
In concluzie, poti exprima o multime de sentimente frumoase cu o astfel de floare rara! Alege buchetul preferat si ofera astazi cuiva un frumos aranjament floral cu Eustoma Grandiflorum! Daca vrei sa te bucuri de aceasta planta delicata la tine acasa tot timpul anului, fii dispus sa respecti indrumarile de mai sus. Lisianthus este o planta care poate fi cultivata si ingrijita cu destula usurinta, daca stii cum sa ii acorzi atentia necesara!