Romanii sarbatoresc pe 1 noiembrie,  imediat dupa Halloween, Ziua tuturor sfintilor, numita si Ziua Mortilor, Luminatia sau Luminatiile. 1 noiembrie reprezinta o zi in care credinciosii din toata tara isi indreapta gandurile si rugaciunile catre oamenii dragi trecuti in nefiinta.

Traditii de Ziua Mortilor

1 noiembrie este trecuta in calendarul ortodox ca zi de pomenire a mortilor. De regula, insa, Biserica Ortodoxa obisnuieste sa faca sambata pomenirea mortilor. Ziua tuturor sfintilor este celebrata atat de credinciosii ortodocsi, cat si de catre cei catolici, greco-catolici, protestanti si reformati, chiar daca este o sarbatoare facuta cunoscuta de catolici. Ca si Halloweenul, Ziua Mortilor este o sarbatoare de origine celtica.

Credinciosii din toata tara obisnuiesc ca, in noaptea de 1 noiembrie, sa mearga la mormintele celor dragi, unde aprind luminari, depun coroane sau buchete de flori si se roaga pentru cei trecuti in eternitate. Traditia spune ca in noaptea de 1 noiembrie se creeaza  o legatura intre Lumea Viilor si Lumea Mortilor, prin care sufletelor celor decedati ajung, din nou, pe Pamant.

Romanii din Transilvania, Maramures si Banat celebreaza Ziua tuturor sfintilor prin traditii unice, pline de semnificatie, care dateaza de sute de ani. In Maramures, de exemplu, cei care merg sa-si cinsteasca mortii le dau de pomana celorlalti oameni aflati in cimiter. In Transilvania, in schimb, localnicii din zona muntoasa a Vaii Jiului obisnuiesc sa-si  impodobeasca crucile cu flori si hartii colorate.

Crizantemele, florile preferate de romani pentru cinstirea mortilor

Buchetele de flori sau coroanele funerare pe care romanii prefera sa le depuna la mormintele celor dragi de Ziua tuturor sfintilor contin, de regula, crizanteme. Crizantemele sunt niste flori perene, extrem de apreciate de romani, deoarece sunt foarte rezistente si, totodata, simbolizeaza fidelitatea, bogatia si adevarul.

Pe Floria.ro poti sa comanzi buchete care contin de la cinci pana la peste 100 de crizanteme, aranjate sub diverse forme. Oferta noastra contine atat buchete de crizanteme albe sau galbene, considerate clasice, dar si crizanteme roz sau violet.

In cazul in care nu doresti sa iti sarbatoresti mortii cu un buchet clasic de crizanteme, iti recomandam sa alegi un aranjament funerar cu crizanteme si garoafe. Ansamblul contine 6 garoafe rosii, 2 crizanteme albe si un fir de gypsophila si dispune de un burete umed care ajuta aranjamentul sa reziste mai mult timp. Albul crizantemelor simbolizeaza lumanarile aprinse in memoria celor dragi, in vreme ce rosul marcheaza dragostea noastra pentru toti cei care nu mai sunt alaturi de noi.

Pe langa buchetele cu crizanteme si aranjamentul funerar cu crizanteme si garoafe, iti punem la dispozitie si cruci funerare cu crizanteme si alte tipuri de flori (precum trandafiri sau frezii), dar si coroane funerare cu crizanteme.

Alege un aranjament florar funerar sau o coroana funerara din colectia dedicata Zilei Mortilor creata de Floria.

Write A Comment