Cum vreme rece a „maturat” plantele din jurul casei noastre, a venit momentul sa ne transformam locuinta intr-o gradina de vara. Cum? Cu ajutorul plantelor de apartament rezistente pe timpul iernii, cu o frumusete vibranta, ideale pentru a da culoare vietii noastre in zilele gri si friguroase.

Flori rezistente iarna

In randul florilor de ianuarie amintim irisul pitic sau, cum mai este cunoscut, stanjenelul. Irisul pitic poate fi cultivat cu usurinta in ghiveci, alaturi de specii delicate de narcise, cum ar fi narcisele Canaliculatus si Segovia, care miros delicios si care pot inflori cu sase saptamani mai devreme decat ar face-o daca ar fi tinute afara.

Floarea dragostei, din specia Plumbago auriculata, cu florile sale albastre, creste si ea pe timpul iernii fara niciun fel de atentie speciala, alaturi de frumoasa Lavandula dentata. Desi rezistente pe timpul iernii, aceste flori au nevoie de o temperatura moderata. O alta specie ce merita amintita este Tibouchina urvilleana, o planta eleganta, originara din Brazilia, cu flori mari, de culoare mov.

Teiul african (Sparmannia africana) este un alt soi rezistent la vreme rece. Teiul african creste fara probleme in orice loc din interiorul casei, chiar si in locurile mai putin luminoase, atata timp cat este protejat de inghet.

Euforbia este o alta planta de marime medie care creste fara probleme pe timpul iernii. Din aceasta specie fac parte atat cunoscuta Craciunita (Steaua Craciunului), cat si Euforbia Diamond Frost, doua plante deosebit de populare in sezonul rece. Acestea infrumuseteaza instant orice incapere, avand un aspect foarte placut. Craciunita are frunze ovale, verzi si rosii, contrastand puternic, in timp ce Euforbia Diamont Frost are frunze inguste si flori albe, mici. Aceste doua flori pot fi oferite in dar de Craciun, incadrandu-se in tematica festiva.

O alta descoperire interesanta este Torenia, cu florile sale colorate, de cele mai multe ori cu petalele galbene, dar mov la baza. La fel de frumoasa si delicata este si Primula forbesii, o floare ce poate fi crescuta in ghiveci, cu flori delicate in diverse nuante de roz care rezista chiar si in cele mai aprige luni de iarna. Primula forbesii era, in trecut, foarte populara, insa astazi acesta floare nu mai este la fel de usor de gasit.

Orhideele sunt, poate, cele mai cunoscute flori de ghiveci care rezista de minune in timpul iernii, mai ales orhideea molie si zygopetalums. Aceste doua specii sunt foarte usor de ingrijit si raspandesc o aroma placuta in spatiul in care sunt tinute. De „incercat” sunt si orhideele Paphiopedilum, care necesita putina apa si la fel de putina lumina, supravietuind aproape in orice mediu.

Flori pentru coltul intunecat din casa

Departe de lumina naturala, in colturile intunecate ale locuintei, ferigile se mentin cel mai bine. Feriga asparagus este, cu siguranta, una dintre cele mai frumoase plante de apartament, avand un frunzis deosebit, care seamana, parca, cu niste pene bogate. La fel de apreciata este si feriga sabie, care arata de parca tocmai a fost smulsa din padure. Aceasta se pastreaza bogata si plina de viata chiar si pe timpul iernii.

Sursa foto

Write A Comment