Potrivit unei legende din Grecia Antică, Orhis era un tânăr foarte pasional, fiu al unei nimfe, de la care a moștenit frumusețea, și al unui satir, de la care a moștenit impulsurile sexuale. În timpul unei festivități dedicate lui Bachus, zeul vinului, Orchis s-a culcat cu o preoteasă. Zeii l-au pedepsit, însă, pe tânărul pasional și l-au condamnat să fie sfâșiat de animalele sălbatice. Trupul său a fost transformat, însă, într-o plantă gingașă: orhideea.

O legendă veche din Japonia spune că orhideele puteau fi găsite doar de către războinicii care își dovedeau vitejia pe câmpul de luptă.

În urmă cu peste 1500 de ani, chinezii numeau orhideele „plantele cu parfum regal” și însuși Confucius a scris că „plăcerea de a revedea după o lungă absență un prieten drag poate fi comparată cu aceea pe care o simțim atunci când intrăm într-o cameră plină cu orhidee”.

Aztecii preperau o băutură magică din cacao și din orhidee de vanilie atunci când se închinau zeilor. În alte regiuni ale lumii, orhideele erau considerate bucăți din rochiile zânelor frumoase, iar petele colorate reprezentau sângele eroilor căzuți pe câmpul de luptă.

Care este semnificația orhideelor

Simetria orhideelor le face să fie asociate cu perfecțiunea și frumusețea. În Marea Britanie, în Epoca Victoriană, orhideele erau oferite celor mai frumoase femei, iar chinezii din Antichitate considerau că orhideele simbolizează perfecțiunea omenească.

Florile de orhidee sunt, totodată, și un simbol al iubirii, deoarece înfloresc foarte ușor, în condiții de mediu dintre cele mai variate.

Orhideele roșii simbolizează seducția, însă pot întruchipa și suferința pricinuită de iubire. În plus, ele pot semnifica admirația și respectul.

Orhideele galbene simbolizează dorința unui nou început. Un buchet de orhidee galbene sunt un prim pas în reclădirea unei relații, iar oferirea unui astfel de buchet poate simboliza și dorința de împăcare după o aprigă dispută. Orhideele galbene pot fi și un mesager al prieteniei și al gândurilor calde și pot reprezenta sensibilitatea și gingășia.

Orhideele roz sunt un cadou ideal pentru persoanele care își aniversează căsătoria și simbolizează bucuria, fericirea și inocența, fapt pentru care sunt potrivite și pentru a fi oferite unei proaspete mămici.

Orhideea albă este asociată cu iubirea dezinteresată, cu iubirea pură sau dragostea ajunsă la maturitate. Orhideele albe pot fi oferite, astfel, oricărei femei din cadrul familiei.

Orhideele de culoarea lavandei simbolizează grația, aprecierea sinceră, eleganța și feminitatea. Un astfel de buchet transmite mesajul recunoștinței, dar și cel al nobleții. Cine oferă cuiva un astfel de buchet de flori își exprimă sentimentul de admirație și respect pentru persoana care îl primește.

Foto: shutterstock

Write A Comment