Pe 6 decembrie e Ziua Stântului Nicolae, unul dintre cei mai iubiți sfinți, un simbol al blândeții și al bunătății. Toată lumea îl știe drept Moșul care iubește copii, drept ”bunelul” care le aduce portocale și dulciuri celor buni și nuielușe, celor care nu au fost cuminți.

De unde vine tradiția împărțirii darurilor, de Sfântul Nicolae?

Născut în anul 270, în vremea împăratului Dioclețian (284-305), unul dintre cei mai cruzi prigonitori ai creștinilor, Sfântul Nicolae a rămas orfan de mic și a fost crescut și educat de unchiul său, care purta tot numele de Nicolae și era episcop în cetatea Patara, din Asia Mică. Primind de la acesta învățătura creștină, Sfântul Nicolae  a fost hirotonit episcop al cetății Mira din Lichia, unde a propovăduit cu îndrăzneală, fapt pentru care a fost persecutat și întemnițat. Eliberat în 313, de Sfântul Constantin cel Mare, la proclamarea Edictului de libertate religioasă, Sfântul Nicolae a jucat un rol foarte important în apărarea credinței împotriva ereziilor, motiv pentru care a fost numit îndreptător sau apărător al credinței.

Dacă teologii știu destul de multe despre intervențiile Sfântului Nicolae la Primul Sinod Ecumenic ținut la Niceea, în anul 325, cei mai mulți dintre oameni îl cunosc datorită bunătății și dărniciei cu cei săraci, singuri, neajutorați și aflați în momente grele.

Una dintre cele mai cunoscute fapte bune ale Sfântului este cea făcută pentru un tată din cetatea Mira și cele trei fiice ale lui. Potrivit tradiției, Sfântul Nicolae a aflat într-o zi că, de durere că nu poate să le ofere zestre, un fost nobil rămas fără avere avea de gând să-și vândă fetele. Mișcat de durerea tatălui și a fetelor, Sfântul Nicolae a aruncat pe fereastra casei bărbatului trei legături cu galbeni şi a ajutat, astfel, familia săracă să evite păcatul adulterului. De atunci și până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi și în special copiii primesc daruri.

sfantul-nicolae

Dar povestea cu nuielușa?

Așa cum povesteam mai devreme, Sfântul Nicolae a participat la Primul Sinod Ecumenic, la care a fost prezent și Arie. Îngrijorat de efectul pe care ar putea să-l aibă ereziile lui Arie, viitorul sfânt i-a dat ereticului o palmă în cadrul sinodului. De la această palmă a Sfântului Nicolae a ramas obiceiul ca, în 5 decembrie, celor neascultători să li se dea o nuielușă, în semn de avertisment.

Din același motiv, în colinde se cântă despre florile dalbe, flori de măr. Bătrânii noștri spun că această nuielușă trebuie să fie una de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Nașterea Domnului, însemnă că Sfântul Nicolae a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a fost dată crenguța.

mar 3

Minunile Sfântului Nicolae sunt numeroase și foarte frumoase. Chiar dacă cele mai multe sunt necunoscute, prezența Sfântului e simțită de toți cei care cred în el, mai mult în inimi, decât în ghetuțe. Așa că nu uita că cel mai important, pe 6 decembrie, este să-i urmezi exemplul Sfântului, să înveți de la el să fii mai bun, mai darnic și mai iubitor. Cu toți cei din jur.

Și, dacă nu poți să fii lângă cei dragi, te ajutăm noi să le trimiți cadourile potrivite. Avem niște curieri destoinici, care livrează buchete de flori, dulciuri și chiar șampanie în toată țara, în maximum 2 ore de la efectuarea comenzii. Intră pe Floria.ro și află mai multe despre cadourile de Moș Nicolae!

Zile-senine

Write A Comment