Exista persoane care par nascute pentru a avea grija de plante, indiferent ca este vorba despre florile din gradina sau de plantele din apartament, si persoane care sunt capabile sa ucida chiar si cel mai indraznet cactus, fara a avea nici cea mai mica dorinta morbida.
Pentru cei dintai, avem un brat mare de felicitari si zambete, alaturi de recomandarile noastre pentru plantele de apartament. Pentru cei din urma, avem multa speranta si cateva sfaturi. Pana la urma, nu poate fi chiar atat de dificil sa ingrijesti o planta care sta cumintica in ghiveciul ei si nu-ti cere decat putina apa din cand in cand, nu?
Asadar, iata 8 sfaturi pentru ingrijirea plantelor de apartament…
1. Alegeti cu grija ghiveciul.
Desi unele plante nu sunt deloc pretentioase din acest punct de vedere, altele chiar au nevoie de ghivece speciale. Asigurati-va ca fiecare planta din fiecare ghiveci va avea suficient loc pentru a-si intinde radacinile si, in acelasi timp, ca va putea ajunge cu usurinta la apa, daca aceasta se scurge din pamant in vasul de desupt.

ingrijirea plantelor de apartament
2. Urmariti lumina.
Este important sa va orientati dupa lumina si sa stiti de cata lumina are nevoie fiecare planta si daca suporta bataia directa a soarelui ori ba. In functie de nevoile fiecarei flori, pozitionati ghiveciul pe pervaz, pe masuta de cafea sau pe un raft inalt din incapere.
3. Hidratati conform recomandarilor specialistilor.
Unul dintre cele mai des intalnite motive pentru care plantele de ghiveci cedeaza este administrarea excesiva de apa. Majoritatea plantelor vor rezista cu un adaos de apa o data pe saptamana. Verificati si recomandarile specialistilor, monitorizati si comportamentul plantei – daca solul devine foarte uscat la suprafata, verificati gradul de umiditate la cativa centimetri adancime – unele plante chiar au nevoie de mai multa apa.
4. Pastrati o temperatura corespunzatoare in apartament.
Unele plante au nevoie de mai multa caldura, altele pot rezista foarte bine pe balcon pana toamna tarziu. Asadar, in functie de cat de mult le plac temperaturile crescute, pozitioneaza florile mai aproape de fereastra sau de calorifer, insa nu prea aproape. De asemenea, trebuie sa aveti grija ca imediat dupa ce puneti apa plantelor de ghiveci sa nu le expuneti unei surse de caldura.

ingrijirea-plantelor-de-apartament-2
5. Pastrati pamantul din ghiveci curat.
Exista tot felul de recomandari pentru imbogatirea solului cu nutrienti pe cale naturala prin adaugarea zatului de la cafea sau prin picurarea de ceai. Evitati infestarea cu gandacei si musculite – alegeti cu grija produsele pe care le turnati pe sol – zaharurile ce se acumuleaza in sol pot favoriza aparitia parazitilor.

6. Afanati ocazional solul.
In natura, exista afanatori naturali ai solului; acestia sunt ramele si tot felul de insecte ce misuna prin fiecare strat al solului. Intr-un ghiveci din apartament, nimeni nu-si doreste sa aiba astfel de miscatori. Prin urmare, pe langa igiena ghiveciului va trebui sa va ocupati o data pe luna sa sapati cu grija pamantul, fara a deranja radacinile plantei.
In functie de nevoile fiecarei plante, pamantul trebuie schimbat la anumite intervale de timp.

ingrijirea-plantelor-de-apartament-3
7. Curatati plantele ocazional.
Nu este nevoie de activitati de intretinere zilnic, insa, o data la cateva zile, aruncati o privire pentru a verifica daca plantele dumneavoastra au frunze uscate, varfuri de lastari uscate si asa mai departe. Este esential ca partile uscate ale plantelor sa fie indepartate, pentru ca acestea sa poata creste armonios si sa poata inflori mai des.

ingrijirea-plantelor-de-apartament
8. Oferiti-le un timp de odihna.
Ca orice ingrijitor afectuos, veti dori sa gasiti cel mai bun loc pentru fiecare planta in parte. Ideal este, insa, sa nu mutati ghivecele foarte des, ci sa tineti cont de faptul ca plantele se acomodeaza foarte greu intr-un mediu nou si ca sunt foarte sensibile la schimbarile de temperatura, de umiditate si de lumina. Asadar, evitati sa le mutati prea des sau sa le schimbati pamantul prea des.
Daca nici urmand acesti pasi nu reusiti sa mentineti vitalitatea plantelor de apartament, nu va ingrijorati: puteti oricand sa va infrumusetati locuinta cu buchete multicolore de flori.

Sursa foto: pinterest.com

Write A Comment