Floarea este fermecatoare pentru fiecare detaliu care o defineste, pentru faptul ca ne ofera oxigen tuturor in mod egal si neconditionat, pentru faptul ca ne hraneste, pentru miliardele de modele pe care le contine, pentru varietatile cromatice si felul in care impleteste culori si forme in mod armonios si imprevizibil.

Cunoastem totul si nu cunoastem nimic. Totusi, cultura generala ne-o putem imbogati zilnic, pic cu pic. Astazi, de exemplu, va propunem sa va aruncati privirea peste cateva curiozitati despre plante de tot felul.

Curiozitati despre florile din aranjamentele florale 

1. Stiati ca… in secolul XVII, in Olanda, bulbii de lalele, importati din Turcia, erau mai valorosi decat aurul? Este vorba despre un curent numit “tulipomania” sau “nebunia lalelelor” care a dus la o criza economica in Tarile de Jos.

2. Stiati ca… bambusul este planta lemnoasa care creste cel mai repede? Acesta poate creste pana la 3 cm intr-o singura ora.

3. Stiati ca… o singura floare de orhidee poate cuprinde in capsula sa peste 2.000.000 de seminte? In acelasi timp, 1000 de seminte au o greutate totala mai mica de 1 mg; astfel, orhideele sunt cele mai usoare plante din lume.

4. Stiati ca… un trandafir alb asezat intr-un vas cu apa colorata isi va insusi culoarea apei? Apa va fi absorbita de tulpina si transmisa, mai departe, petalelor.

5. Stiati ca… floarea-soarelui, desi arata ca o singura floare mare, este, de fapt, o inflorescenta? O floare de floarea-soarelui cuprinde sute de flori micute care, la maturitate, se vor usca si vor cadea, lasand loc semintelor de floarea-soarelui sa apara.

6. Stiati ca… unele plante produc toxine ce ucid celelalte flori din jurul lor? Floarea-soarelui este o astfel de planta.

7. Stiati ca… in Malta, crizantemele sunt asociate cu inmormantarile? Indiferent de culoare, acestea sunt considerate flori aducatoare de ghinion.

8. Stiati ca… exista un Festival al Crizantemei? Acesta are loc in fiecare an, pe data de 9 septembrie, in Japonia. Aceasta floare este reprezentata si pe steagul Japoniei si pe armele traditionale ale statului.

9. Stiati ca… timp de sute de ani, angelica a fost folosita ca planta medicinala? Angelica, floare ce inlatura spiritele rele, a fost folosita in Europa pentru a crea leacuri pentru tot felul de afectiuni, de la indigestie la ciuma bubonica.

10. Stiati ca… unele flori sunt comestibile? Din florile de salcam si petalele unui anumit soi de trandafir se face dulceata, flori ca violetele si panselutele pot fi caramelizate, iar florile de pepene galben si florile de bostan pot fi servite dupa ce au fost prajite (flori pane). Atentie! Nu toate florile sunt comestibile.

11. Stiati ca… orhideea era considerata simbol al virilitatii? In Grecia Antica, florile de orhidee erau considerate simboluri ale barbatiei, probabil printr-o analogie biologica (In greaca antica, “Orchid” inseamna “testicul”). Tot inteleptii greci considerau ca florile de orhidee puteau imbunatati fertilitatea masculina, insa trebuia ca barbatii sa manance aceste flori.

12. Stiati ca… orhideea era, in cultura azteca, o planta medicinala? Chinezii si aztecii deopotriva foloseau florile de orhidee ca remedii naturiste pentru diferite afectiuni.

13. Stiati ca… irisul este floarea reprezentativa a zeitei curcubeului? In Gredia Antica, Iris era zeita curcubeului. Alte flori ce si-au luat numele din mitologia greaca sunt si pelinul (“Artemisia”) si aliorul (“Asclepias”).

14. Stiati ca… trandafirii fac parte din familia perilor, a merilor, a ciresilor, a prunilor, a caisilor si a piersicilor? Nu este, deci, de mirare ca unele specii de trandafiri au petale comestibile.

15. Stiati ca… floarea de nufar de balta se ofileste de indata ce a fost rupta? Tulpina nuferilor albi poate atinge, insa, 4-5 metri lungime.

16. Stiati ca… mirosul florii de cactus american se raspandeste pe o raza de 1 km? Cactusul american este cea mai parfumata floare cunoscuta pana la acest moment.

17. Stiati ca… din ghiocei se fac somnifere? Bine, treburile stau de fapt cam asa: galanthamina, substanta ce se extrage din ghiocei, din narcise si dintr-un anumit soi de crin (Lycoris radiata), are proprietati de somnifere si se utilizeaza in tratarea afectiunii Alzheimer.

18. Stiati ca… magnolia este veche de 25.000 de ani? Fiind una dintre cele mai vechi specii de flori, aceasta exista chiar si pe vremea dinozaurilor.

19. Stiati ca… exista aproximativ 25.000 de specii de orhidee? Multe dintre plantele cunoscute sub alt nume fac parte din familia orhindeei – una dintre acestea este narcisa.
20. Stiati ca… exista peste 250.000 de specii de plante care infloresc?

Write A Comment